Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

4.500 Μόνιμοι διορισμοί: Τα καλά και τα κακά νέα

 Εκ των ων ουκ άνευ, την εκπαιδευτική κοινότητα την απασχολεί σφόδρα το θέμα των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Εξ αυτού του λόγου σήμερα παρουσιάζουμε την διαμορφωθείσα κατάσταση επί του θέματος, η οποία έχει και καλά, αλλά και κακά νέα. Τα καλά νέα Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πια, πως η νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει ξεκινήσει να «τρέχει» τη διαδικασία των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Αυτό αποκρυσταλλώθηκε επισήμως στην σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Παιδείας. Που βρισκόμαστε όμως, όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των 4.500 μόνιμων διορισμών σήμερα;
Τα κακά νέα Εδώ, φίλες και φίλοι αρχίζουν τα κακά νέα… Ακόμη καταχωρούνται στοιχεία στο ΟΠΣΥΔ Την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε 15 Ιουλίου 2019 και ακόμη ευρισκόμεθα στο σημείο να καταχωρούνται στοιχεία στους φακέλους μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ, αλλά και να γίνονται έλεγχοι στους φακέλους εκπαιδευτικών, από πλευράς ΟΠΣΥΔ, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη διαδικασία της διασταύρωσης στοιχείων των υποψηφίων με το ΑΣΕΠ. Δέκα (10) ημέρες για Ασκηση Ενστάσεως μετά τους Προσωρινούς Πίνακες Ως αναμένεται, μετά την έκδοση από το ΑΣΕΠ των Προσωρινών Αξιολογικών Πινάκων των υποψηφίων εκπαιδευτικών ΕΑΕ, ΕΕΠ και ΕΒΠ, δίδεται αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών για άσκηση ενστάσεως κατά αυτών. Αναμενόμενο γεγονός οι πολλές Ενστάσεις στο ΑΣΕΠ Αναμενόμενο είναι επίσης, πως θα έχουμε πάρα πολλές Ενστάσεις για τους παρακάτω λόγους: Η διαδικασία των αιτήσεων ήταν πραγματικά πρωτοφανής, ιδίως για τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ που για πρώτη φορά χρησιμοποιούσαν το ΟΠΣΥΔ, με αποτέλεσμα πλείστες όσες αστοχίες, για τις οποίες φυσικά θα υποβάλουν ένσταση έναντι αντιτίμου είκοσι (20)ευρώ εκάστη. Ενώ θα μπορούσαν να διορθωθούν λάθη και αστοχίες, έστω και την τελευταία στιγμή από ΠΔΕ και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (πολλά εξ αυτών οφείλονται στις ίδιες τις ΠΔΕ και Δ/νσεις), η μόνιμη επωδός σε οχλήσεις μελών ΕΕΠ, ΕΒΠ, αλλά και Εκπαιδευτικών, είναι το «Κάντε ένσταση», οπότε ως αντιλαμβανόμεθα, ακόμη και για την παραμικρή παράλειψη που θα μπορούσε να διορθωθεί άνετα, θα έχουμε άσκηση Ενστασης. Επιπροσθέτως Επιπροσθέτως σε όλα αυτά έχουμε και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από πλευράς Διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ομιλούμε βεβαίως για τις απαραίτητες, για τη ομαλή διεκπεραίωση της διαδικασίας των διορισμών, Νομοθετικές ρυθμίσεις, Υπουργικές Αποφάσεις και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ). Παραθέτουμε τις κυριότερες:

Η Κατανομή των 4.500 θέσεων κατά κλάδο και ειδικότητα. Δηλαδή πόσες από τις 4.500 θέσεις θα πάνε για διορισμούς Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας ΕΑΕ, πόσες για Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ και πόσες για ΕΕΠ και ΕΒΠ. (Δείτε το Σχέδιο του especial.gr). Για τα ανωτέρω χρειάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Οικονομικών. Κατατέθηκε πρόταση κατανομής στην προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία!! Σύμφωνα με πληροφορίες μας, υφίσταται στο Γραφείο Υπουργού επεξεργασμένη πρόταση Υπηρεσιών του Υπουργείου, επί της κατανομής των 4.500 θέσεων, η οποία συνετάχθη με βάση τις πραγματοποιηθείσες προσλήψεις των τελευταίων ετών. Δεν ξέρουμε όμως αν θα υιοθετηθεί αυτή η πρόταση από την νέα Πολιτική Ηγεσία. Οργανικές Θέσεις Κοινών Ειδικοτήτων Α/θμιας Οπως επίσης Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) χρειάζεται και για τη δημιουργία Οργανικών Θέσεων Κοινών Ειδικοτήτων στις ΣΜΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κατόπιν πρέπει να πραγματοποιηθεί με Υπουργικές Αποφάσεις: Η  κατανομή των 4.500 θέσεων κατά κλάδο και ειδικότητα ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης και περιοχή διορισμού H κατανομή των Oργανικών θέσεων των κοινών ειδικοτήτων ανά κλάδο και ειδικότητα ανά Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης και περιοχή διορισμού. H ρύθμιση θεμάτων πρόσληψης και τοποθέτησης αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., σύμφωνα με τον νόμο 4589/19, άρθρο 65, παράγραφος 1, περίπτωση α, υποπερίπτωση ββ. Υπηρεσιακές Μεταβολές ΕΕΠ και ΕΒΠ Η περάτωση των Υπηρεσιακών Μεταβολών (Μεταθέσεις, Αποσπάσεις) του ΕΕΠ και ΕΒΠ με Υπουργικές Αποφάσεις μετά από πρόταση του ΚΥΣΕΕΠ. Οργανικές στα Τμήματα Ενταξης Δευτεροβάθμιας Δημιουργία Οργανικών θέσεων στα Τμήματα Ενταξης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με Νομοθετική ρύθμιση. Συμπληρωματικές Μεταθέσεις Να σημειωθεί ότι μετά τη δημιουργία Οργανικών θα πρέπει να γίνουν και συμπληρωματικές Μεταθέσεις για τις νέες Οργανικές. Μετά την παράθεση όλων των ανωτέρω, ποιος εξ υμών στοιχηματίζει πως θα έχουμε Οριστικούς Πίνακες πριν την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019, όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 27ης Ιουνίου 2019; Οπως έχουμε ξαναπεί: Καίριας σημασίας ήταν η απώλεια δεκαπέντε ημερών κατά την προεκλογική περίοδο, μέχρι να δώσει το ΣτΕ την άδεια για συνέχιση της διαδικασίας των διορισμών και Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση έκδοσης των – copy paste – Προκηρύξεων 1EA, 2EA, 3EA/2019 από το ΑΣΕΠ. Ομως, όλα θα εξαρτηθούν από το πότε το ΑΣΕΠ θα εκδώσει Οριστικούς Πίνακες Εδώ έχουμε 3 κομβικά ενδεχόμενα: 
1ον. Εκδίδονται Οριστικοί Πίνακες πριν τις 23/08/2019 και αφού πάνε όλα κατ ευχήν, κάνοντας την έκπληξη από πλευράς υποχρεώσεων η Διοίκηση, έχουμε μόνιμους διορισμούς και προσλήψεις αναπληρωτών από τον ίδιο Πίνακα και στην ώρα τους.
 2ον. Εκδίδονται Οριστικοί Πίνακες στα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε μικρό το κακό, καθότι έχουμε ξαναζήσει πολλάκις στο παρελθόν τις πρώτες σχολικές ημέρες χωρίς αναπληρωτές.
 3ον. Εκδίδονται Οριστικοί Πίνακες αρχές Οκτωβρίου, οπότε θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το Υπουργείο για μια ενδεχόμενη μεσοβέζικη λύση για την κάλυψη των σχολείων. Εν κατακλείδι και κατά την εκτίμησή μας
 4 συμπεράσματα 
1ον. Οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή θα γίνουν και ας αργήσουν για λίγο. 
2ον. Το αν θα γίνουν στην ώρα τους θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των Ενστάσεων που θα κατατεθούν στο ΑΣΕΠ και δευτερευόντως από το αν θα προλάβει η Διοίκηση να ανταποκριθεί στην πίεση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων. 
3ον. Στην περίπτωση καθυστέρησης πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου το Υπουργείο θα πρέπει να μεριμνήσει για εναλλακτική λύση. 
4ον. Οι προσλήψεις αναπληρωτών Γενικής θα γίνουν από τους ισχύοντες Πίνακες. Αναφορικά με το τελευταίο παραθέτουμε για προβληματισμό την υπ’ αριθμ. 1882/2017 Απόφαση του ΣτΕ (Τμ.Γ’): Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Τμ.Γ’) με την υπ’ αριθμ. 1882/2017 απόφασή του έκρινε ότι το προβλεπόμενο στο άρθρο 9 παρ. 2 επ. του ν. 3848/2010 μεταβατικό σύστημα προσλήψεως αναπληρωτών εκπαιδευτικών από ισχύοντες και ανανεούμενους πίνακες, στους οποίους περιλαμβάνονται (και) υποψήφιοι μοριοδοτηθέντες λόγω προϋπηρεσίας και χωρίς προηγούμενη συμμετοχή ή επιτυχία σε προγενέστερο διαγωνισμό ΑΣΕΠ, είναι συνταγματικό. Ομως, δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή η επέκταση του συστήματος αυτού πέραν του σχολικού έτους 2018-2019…. Πηγή: www.especial.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου