Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή τη συνάντηση με τον ειδικό Γραμματέα
του Υπουργείου Παιδείας για θέματα ειδικής αγωγής
και το άρθρο 39 του σχεδίου νόμου
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11/12/2012 παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, που διοργάνωσαν ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α και συμμετείχαν σύλλογοι εργαζομένων στην ειδική αγωγή και εκπρόσωποι φορέων και γονέων. Οι παραβρισκόμενοι διαδήλωσαν την αντίθεσή τους για το άρθρο 39 του υπό ψήφιση πολυνομοσχεδίου και τα τεκταινόμενα στο χώρο της ειδικής αγωγής.
Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών, των εκπροσώπων των εργαζομένων και των φορέων συναντήθηκαν με τον ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Σωτήρη Γκλαβά. Εκ μέρους της ΔΟΕ παρουσιάστηκαν όλα τα προβλήματα της ειδικής αγωγής και κατατέθηκαν γραπτά οι προτάσεις – θέσεις όπως αυτές διατυπώνονται στο υπ΄ αριθμό 1674 – 7/12/2012 έγγραφο της ΔΟΕΖητήθηκε η απόσυρση του άρθρου 39 και η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την ειδική αγωγή. Τονίστηκε ότι αν ψηφιστούν οι ρυθμίσεις ως έχουν, είναι βέβαιο ότι χιλιάδες μαθητές με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες οδηγούνται για άλλη μια φορά στο περιθώριο και απεμπολείται το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.
Από την πλευρά του ο ειδικός Γραμματέας απάντησε :
  • δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα όσον αφορά στο νέο οργανόγραμμα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α, που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή έως τα τέλη Δεκεμβρίου και πως ο ίδιος πιστεύει στην αναγκαιότητα διατήρησης της Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής ως έχει.
  • δεν προβλέπεται επί του παρόντος αναδιάρθρωση των Περιφερειακών Δομών της Εκπαίδευσης και επίσης δεν έχει συζητηθεί ενδεχόμενη κατάργηση των ΚΕ.Δ.Δ.Υ.
  • το άρθρο 39 δεν έχει ως στόχο την αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής αλλά την αναγκαιότητα της δια νόμου δυνατότητας απασχόλησης του Ε.Ε.Π στη γενική εκπαίδευση, ώστε να μπορέσει να δρομολογηθεί το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από το οποίο θα προσληφθούν 600 περίπου αναπληρωτές από το Ε.Ε.Π και 900 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις του άρθρου 39, καθόσον είναι απαραίτητες για να εξασφαλισθούν, έστω μέσω ΕΣΠΑ, προσλήψεις αναπληρωτών, μιας και οι πιστώσεις για αναπληρωτές από τον κρατικό προϋπολογισμό για φέτος έχουν τελειώσει και για του χρόνου θα είναι ελάχιστες.
Επί της ουσίας των προβλημάτων και των ερωτημάτων για την ειδική αγωγή δεν απάντησε, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα τα μεταφέρει στον Υπουργό. Είναι φανερό ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει πάρει τις αποφάσεις της και τις δρομολογεί.
Εμείς οι εκπαιδευτικοί αντιπαραθέτουμε τις θέσεις μας και τη βεβαιότητα ότι το επίμαχο άρθρο είναι άλλη μια αποσπασματική – ευκαιριακή προσέγγιση για την ειδική αγωγή με απρόβλεπτες αρνητικές επιπτώσεις.
Από τη ΔΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου