Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Καλή Σχολική Χρονιά

     Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν και ήρθε η ώρα να προετοιμαστούμε για την καινούρια σχολική χρονιά που έρχεται και μας χτυπάει την πόρτα. Και ενώ κάποιοι μαθητές και γονείς είναι ανέμελοι και ανυπομονούν να μάθουν ποιο δάσκαλο θα έχουν, κάποιοι άλλοι ανησυχούν για την νέα χρονιά. Παρακάτω θα διαβάσετε κάποια tips που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε την νέα χρονιά με λιγότερο άγχος και θα σας βοηθήσουν να οργανωθείτε!
  1.  Ξαναβρείτε τον υγιεινό τρόπο ζωής. Κατα τη διάρκεια των διακοπών τα παιδιά συνήθιζαν να κοιμούνται πιο αργά και να τρώνε κάτι παραπάνω σε λιχουδιές και παγωτά από το κανονικό όριο. Ξεκινήστε λοιπόν ένα πρόγραμμα και φροντίστε να σηκώνετε τα παιδιά σας σε μια κανονική ώρα και να τα βάζετε νωρίς για ύπνο χωρίς πλέον να ξενυχτούν βλέποντας την αγαπημένη τους σειρά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Αλλάξτε το πρόγραμμα της διατροφής σας και βάλτε πάλι στην καθημερινότητά σας όλα τα γεύματα που χρειάζονται τα παιδιά, αρχίζοντας με το βασικά πρωινό και πρόγευμα. 
  2. Αγοράστε ό,τι χρειάζεται το παιδί σας για το σχολείο. Πηγαίνετε στο βιβλιοπωλείο και αγοράστε τα υλικά που είναι απαραίτητα για την τάξη του παιδιού σας. Είναι πολύ σημαντικό τα μολύβια να είναι καλά, προτιμήστε μολύβια που είναι λίγο πιο ακριβά παρά τα άλλα με τις φιγούρες ηρώων. Διαλέξτε ξύστρα που τα ξύσματα θα μένουν μέσα και δεν θα χρειάζεται το παιδί όλη την ώρα να πηγαίνει στο καλάθι της τάξης να ξύνει και να χάνει μάθημα ή να διασπάται η προσοχή του. Φροντίστε το παιδί σας να έχει 3 μολύβια σίγουρα. Η γόμα θα ήταν καλό να υπάρχει και πάνω στο μολύβι (κυκλοφορούν στο εμπόριο) αλλά και μόνη της. Για τις μικρές τάξεις αγοράστε μαρκαδόρους χοντρούς καλούς για να χρωματίζουν τα παιδιά. Οι ξυλομπογιές να είναι εξίσου καλές γιατί οι πολύ φθηνές δεν έχουν καλό ξύλο και σπάει συνέχεια η μύτη. (το ίδιο συμβάινει και με τα φθηνά μολύβια) Τα τετράδια να είναι μπλε με χοντρό εξώφυλλό για να μην τσαλακώνονται οι σελίδες, τα μικρά παιδιά δεν έχουν μάθει ακόμη να προσέχουν τα πράγματά τους. Για τους μαθητές μεγαλύτερων τάξεων σίγουρα να αγοράσετε ένα καλό λεξικό, ίσως κάποια βοηθήματα που θα τους βοηθήσουν αλλά και εγκυκλοπαίδεια για να έχουν τα παιδιά πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. 
  3. Δημιουργήστε ένα ευχάριστο περιβάλλον μάθησης. Καθαρίστε το δωμάτιο του παιδιού σας, κάντε μία μικρή γενική καθαριότητα στο δωμάτιό του. Αρχίστε με το παράθυρό του πλύντε την κουρτίνα του αν θέλετε αλλάξτε την κιόλας. Συνεχίστε με το γραφείο του. Καθαρίστε πολύ καλά, μαζέψτε παλιά τετράδια, βιβλία, σημειώσεις. Καλό θα ήταν να υπάρχουν μόνο τα βασικά πάνω του, όπως μία μολυβοθήκη, μία θήκη για μαρκαδόρους και ένα αποθηκευτικό κουτί για τυχόν φύλλα και άλλα πράγματα, Καθαρίστε τα συρτάρια και πετάξτε ό,τι σας φαίνεται άχρηστο. Συνεχίστε με τη βιβλιοθήκη καθαρίστε τη και τακτοποιήστε τα βιβλία, τα περσινά βιβλία μην τα πετάτε βάλτε τα στο πιο πάνω ράφι και κάντε χώρο για τα καινούρια βιβλία και τετράδια. Σίγουρα κάτι θα χρειαστείτε από τα παλιά. Επίσης, καθαρίστε την ντουλάπα του παιδιού και βάλτε τα ρούχα που θα χρειάζεται στο σχολείο σε σειρά. Σίγουρα είναι απαραίτητα αθλητικές κάλτσες, κολάν, φόρμες, καλοκαιρινά μπλουζάκια αλλά και κάποια ελαφριά μακρυμάνικα. Μην ξεχάσετε να απομακρύνετε τα παιχνίδια από το χώρο διαβάσματος. Αν θέλετε αφήστε δυο παιχνίδια και τα υπόλοιπα μαζέψτε τα. Το σχολείο αρχίζει και αυτό πρέπει να το καταλάβει και το παιδί για να προσαρμοστεί πιο γρήγορα.
  4. Συζητήστε με το παιδί σας. Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει άγχος ή το απασχολεί κάτι, τότε να συζητήσετε μαζί του για όποια ανησυχία έχει και όποιο προβληματισμό. Καθίστε μαζί και αφιερώστε χρόνο για να σας εκφράσει τις ανησυχίες του αλλά και για να το συμβουλέψετε για την καινούρια χρονιά. Δείξτε του ότι εσείς θα το στηρίζετε στα βήματα που θα κάνει και ξεκαθαρίστε τη θέση σας. Κερδίστε την εμπιστοσύνη του και απαλλάξτε το από αρνητικές σκέψεις. Πείτε του ότι θα το βοηθάτε στις σχολικές εργασίες και την όποια αποτυχία θα την αντιμετωπίσετε μαζί.
  5. Θέστε στόχους και δώστε κίνητρα. Μαζί με το παιδί σας θέστε στόχους για αυτή τη χρονιά. Καλό θα ήταν να κομματιάσετε το στόχο σας σε μικρότερους. Βήμα προς βήμα θα πετύχετε καλύτερα τον στόχο σας. Δώστε ένα χρονικό πλαίσιο για παράδειγμα ο στόχος σας να είναι μέχρι τα Χριστούγεννα. Μαζί με το στόχο που θα θέσετε δώστε και κίνητρα στο παιδί για να το ενεργοποιήσετε και να το κινητοποιήσετε στο να δουλέψει όσο καλύτερα μπορεί. Δώστε του να καταλάβει ότι δουλεύει για τον εαυτό του και το μέλλον του. 
Να θυμάστε ότι το παιδί μας δεν το θέλουμε παντογνώστη αλλά θέλουμε να γίνει άνθρωπος με σωστές αρχές, σεβασμό και παιδεία. Αυτές είναι οι αρετές που πρέπει να έχει το παιδί όταv θα ενηλικιωθεί και αυτές καλλιεργούνται πρώτα από την οικογένεια. Οι γονείς παίζουν καταλυτικό ρόλο στα παιδιά και στη συμπεριφορά τους.

Θυμηθείτε ότι το παιδί μέσα στην τάξη είναι ο καθρέφτης της οικογένειάς του. 

Καλή Σχολική Χρονιά από την eidikiagwgi.blogspot.gr
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου