Ειδική Αγωγή

Καλώς ήρθατε σε έναν ιστότοπο για την Ειδική Αγωγή...σε έναν ιστότοπο που θα αναρτώνται πληροφορίες για την εκπαίδευση ατόμων με ειδικής ανάγκες, για την καλύτερη εκπαίδευση και διαβίωσή τους..


Οποιοδήποτε σχόλιο ή πληροφορία είναι καλοδεχούμενη...ανταλλάσουμε απόψεις...μαθαίνουμε από εσάς και συνεργαζόμαστε...

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014

Nομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση χωρίς τους φορείς της; www.satea.gr

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ που πολύ ορθά θίγει το γεγονός ότι ο νέος νόμος της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) διαμορφώνεται από επιτροπή στην οποία δεν συμμετέχουν ούτε εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΑΕ (εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού) ούτε των γονέων και των φορέων τους (ΕΣΑμΕΑ-ΠΟΣΓΚΑμΕΑ, Ομοσπονδίες Γονεών κτλ.).
Αν δεν κληθούν να συνδιαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι εργαζόμενοι και οι γονείς, ποιος θα το κάνει;
Παραθέτουμε και τα μέλη της Επιτροπής προς ενημέρωση.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Βερανζέρου 14, 5ος όρ. Τ.Κ.10432, Αθήνα,  tel: 6974487408,
Αθήνα 11 Μάρτη 2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

               Όπως είναι γνωστό το ΥΠΑΙΘ έχει ανακοινώσει την λειτουργία επιτροπής που επεξεργάζεται νομοθετικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Μάλιστα πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το σχέδιο νόμου πρόκειται να κατατεθεί έως τις 15 Μάρτη.
               Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. από την πρώτη στιγμή ζήτησε να συμμετέχει με εκπρόσωπό της ώστε να καταθέσει προτάσεις για την αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών όπου εργάζονται τα μέλη της, προς όφελος των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτκές ανάγκες η/και αναπηρία. Θεωρούμε ότι έχουμε την αναγκαία κατάρτιση αλλά και εμπειρία ώστε να συμβάλουμε  εποικοδομητικά με τις προτάσεις μας . Άλλωστε είμαστε οι άνθρωποι που καθημερινά προσπαθούμε υπό αντίξοες συνθήκες να επιτελέσουμε το έργο της ειδικής διαπαιδαγώγησης.
               Δυστυχώς  το υπουργείο δεν έδειξε την απαραίτητη ευαισθησία και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν έχει κληθεί στην επιτροπή κανένας εκπρόσωπος των οργανώσεων των εργαζομένων στην εκπαίδευση ενώ και εκπρόσωποι γονεικών και αναπηρικών οργανώσεων διαμαρτύρονται για τον ίδιο λόγο. Περαιτέρω οι εκπρόσωποι του υπουργείου αρνούνται να ανακοινώσουν επίσημα τις προθέσεις και κάποιο προσχέδιο του  νόμου.
               Η συμπεριφορά αυτή του υπουργείου δείχνει ότι ακόμη και σήμερα η νοοτροπία λήψης των αποφάσεων έρχεται από το παρελθόν όταν το κριτήριο επιλογής ατόμων για την στελέχωση των επιτροπών δεν ήταν αμιγώς επιστημονικό. Η ομοσπονδία μας, πιστεύοντας  ότι χρειάζεται να ακουστεί και η άποψη μας για την ειδική εκπαίδευση καθώς και να τεκμηριωθεί μέσα από έναν επιστημονικό λόγο,  προχωρούμε  στην διοργάνωση Ημερίδας για την ΕΑΕ σε συνεργασία με στελέχη όπως οι Σχολικοί Σύμβουλοι ΕΑΕ, όπου καλέσαμε και δέχθηκαν να συμμετέχουν εκπροσώπους εργαζομένων στην ΕΑΕ (ΣΑΤΕΑ, ΕΝΕΛΕΑ), Διευθυντές ΣΜΕΑΕ και Προιστάμενους ΚΕΔΔΥ.
               Φιλοδοξούμε με αυτό τον τρόπο να καταδείξουμε την ανάγκη για συμμετοχή μας ως  άμεσα ενδιαφερόμενων στην λήψη αποφάσεων που αφορούν το εργασιακό μας αντικείμενο και την αποτελεσματικότητα του έργου μας.
               Σημειώνουμε ότι η διοργάνωση της Ημερίδας «Θεσμοί και προοπτικές στην ειδική εκπαίδευση», δεν αποτελεί επιμορφωτικό σεμινάριο, ούτε απαιτείται υποχρεωτικά η συμμετοχή των συναδέλφων εκπαιδευτικών σ αυτή. Ζητάμε όμως την εθελοντική τους συμμετοχή, όπως και άλλων φορέων της εκπαίδευσης αλλά και των άμεσα ενδιαφερόμενων, ώστε να πραγματοποιηθεί γόνιμος διάλογος και να προκύψουν ουσιαστικές προτάσεις, με τις οποίες θα ενισχυθούν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στην ειδική αγωγή και την εκπαίδευση.

Τα μέλη της Επιτροπής που επεξεργάζεται το νέο νόμο:
1.Σωτήριος Γκλαβάς-Πρόεδρος του Ι.Ε.Π ως Πρόεδρος
2.Κων/νος Λολίτσας- Προϊστάμενος της Δνσης Ειδικής Αγωγής ως Αναπληρωτής Πρόεδρος
3.Κων/νος Παπαχρήστος-Δντής Σπουδών Π/θμιας και Δ/θμιας Υ.ΠΑΙ.Θ.ΠΑ ως μέλος
4.Γεώργιος Κουρουπέτρογλου-Αναπλ.Καθηγητής Τμ.Πληροφορικής Πανεπ.Αθηνών ως μέλος
5.Ευγενία Παναγιωτοπούλου-Προϊσταμένη Τμήματος Α της Δνσης Ειδικής Αγωγής, αποσπασμένη εκπαιδευτικός στην Κ.Υ του Υπουργείου Παιδείας ως μέλος
6.Ιωάννης Παπαδόπουλος-αποσπασμένος εκπαιδευτικός στην Κ.Υ του Υπουργείου Παιδείας ως μέλος
7.Μαρία Χαϊκάλη-Δντρια ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κ & Β Αγίας Παρασκευής ως μέλος
8.Γεώργιος Τούσιας-Υποδιευθυντής του Ειδικού Λυκείου Ιλίου ως μέλος
 9.Άγγελος Λάσκαρης-Επικεφαλής της ομάδας εκπαιδευτικού σχεδιασμού

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα σας,
    Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση εάν γνωρίζετε να μου απαντήσετε. Γνωρίζετε ένας κοινωνικός λειτουργός με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή ποιες είναι οι επαγγελματικές του δυνατότητες στον χώρο της εκπαίδευσης;
    Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή